🔎 Onze praktijk Mijn Portaal Ik heb spoed

7 juni 2023

Tips om tekenbeten te voorkomen

Tekenbeten kunnen vervelende gevolgen hebben, zoals de overdracht van ziekten zoals de ziekte van Lyme. Het is daarom van essentieel belang om tekenbeten zoveel mogelijk te voorkomen.

Hier hebben we een paar tips om tekenbeten te voorkomen.

  1. Draag beschermende kleding: Het dragen van de juiste kleding is een belangrijke stap om tekenbeten te voorkomen. Bedek zoveel mogelijk van je lichaam door het dragen van lange mouwen, lange broeken en dichte schoenen. Dit minimaliseert de blootstelling van je huid aan teken.

  2. Gebruik insectenwerende middelen: Breng insectenwerende middelen aan op onbedekte huid, zoals DEET of picaridine. Volg de instructies op de verpakking voor de juiste toepassing en herapplicatie. Vermijd het aanbrengen van deze middelen op open wondjes of beschadigde huid.

  3. Blijf op de paden: Teken bevinden zich meestal in hoog gras, struikgewas en bossen. Blijf tijdens het wandelen of buitensporten zoveel mogelijk op de paden. Dit minimaliseert het contact met vegetatie waar teken zich kunnen bevinden.

  4. Controleer op teken na buitenactiviteiten: Na een verblijf in de natuur is het belangrijk om jezelf en anderen te controleren op tekenbeten. Besteed extra aandacht aan warme plekken op het lichaam, zoals oksels, liezen, knieholtes, nek en haargrens. Vergeet niet om ook huisdieren te controleren, omdat teken zich ook aan hen kunnen hechten.

  5. Verwijder teken op de juiste manier: Als je een teek vindt, verwijder deze dan zo snel mogelijk. Gebruik hiervoor een puntig pincet of een speciale tekenverwijderaar. Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast en trek hem voorzichtig recht omhoog, zonder te draaien. Zorg ervoor dat de kop van de teek volledig verwijderd is en reinig het gebied daarna met alcohol of water en zeep.

  6. Houd gras en struiken kort: Teken gedijen in hoge vegetatie, dus het is raadzaam om gras en struiken kort te houden in tuinen en speelgebieden rondom het huis. Dit vermindert de kans op tekenbeten.

  7. Bescherm kinderen extra goed: Kinderen zijn vaak buiten en hebben meer kans op tekenbeten. Zorg ervoor dat ze beschermende kleding dragen en gebruik insectenwerende middelen die geschikt zijn voor kinderen.

Bron: RIVM.nlMeer informatie