🔎 Onze praktijk Mijn Portaal Ik heb spoed

2 augustus 2023

Houd je cool! Tips om gezond te blijven bij heet weer

Zo, de zomerhitte is in volle gang! En hoewel we allemaal dol zijn op de zon, kan het warme weer soms een beetje te veel van het goede zijn voor onze gezondheid. Gelukkig zijn er een paar handige tips die je kunnen helpen om cool te blijven en te genieten van de zomer zonder jezelf in de problemen te brengen. Dus, laten we snel kijken naar hoe je gezond kunt blijven tijdens die hete dagen!
 • Geef jezelf een vochtboost:

  Drink voldoende water, zelfs als je geen dorst hebt. En vermijd drankjes die je uitdrogen, zoals alcohol en cafeïne houdende brouwsels.

 • Zoek de schaduw op:

  Zet een coole hoed op je hoofd en smeer je huid in met zonnebrandcrème met een hoog beschermingsniveau. Probeer direct zonlicht te vermijden, vooral tussen 11.00 en 15.00 uur, wanneer de hitte het hevigst is.

 • Doe luchtige kleding aan:

  Ga voor lichte, luchtige outfits gemaakt van ademende stoffen zoals katoen of linnen. Deze materialen laten de lucht lekker stromen en helpen je lichaamstemperatuur op natuurlijke wijze te reguleren. En vergeet niet: strakke kleding kan je alleen maar warmer maken, dus geef jezelf wat ademruimte!

 • Zoek verkoeling waar je maar kunt:

  Blijf in de schaduw hangen, geniet van de airconditioning als je die hebt of maak een uitstapje naar openbare plekken met airco, zoals de bibliotheek of het winkelcentrum. En als je thuis bent, maak dan gebruik van ventilatoren om een lekker briesje te creëren of zet ramen en deuren tegenover elkaar open voor wat frisse lucht.

 • Luister naar je lichaam:

  Je lichaam weet meestal wel wat het doet, dus let goed op de signalen die het je geeft. Als je last krijgt van aanhoudende hoofdpijn, duizeligheid, spierkrampen of misselijkheid, neem dan meteen actie. Zoek een koele plek op, drink water en als het nodig is, bel een arts voor advies.

 • Pas je activiteiten aan:

  We snappen dat je nog steeds plezier wilt hebben, zelfs als de hitte hoog is. Maar het is verstandig om zware inspanningen te vermijden tijdens de heetste uren van de dag. Plan je sport- of tuinsessies in de vroege ochtend of late avond, wanneer de temperaturen wat draaglijker zijn. En als je toch naar buiten gaat, neem dan regelmatig pauzes, zoek de schaduw op en vergeet niet je waterfles mee te nemen!

Bron: Thuisarts.nlMeer informatie