šŸ”Ž Onze praktijk Mijn Portaal Ik heb spoed

Medisch dossier

Wat is een online medisch dossier?

In een medisch dossier kun je 24 uur per dag, 7 dagen per week online zorgzaken regelen bij de huisarts of apotheek. Een medisch dossier wordt ook wel patiƫntenportaal genoemd. Het patiƫntenportaal is een beveiligde website waarin je jouw medische gegevens van zorgverleners kunt inzien: via je computer, laptop, tablet of telefoon. Je hoeft hiervoor niet naar de praktijk toe, maar je kunt zelf bepalen waar en wanneer je jouw medische dossier wilt inzien. In je medisch dossier staan onder andere het advies van de huisarts, uitslagen van onderzoeken en de medicijnen die je gebruikt. Maar je kunt ook bijvoorbeeld online een afspraak maken, herhaalmedicatie bestellen of een bericht sturen naar de huisarts. Je kunt je medisch dossier alleen bekijken indien je ouder bent dan 15 jaar. Als aanvulling op het patiƫntenportaal kun je vaak ook gebruik maken van een app. Hoe gemakkelijk is dat?

Hoe meld ik me aan voor mijn medisch dossier?

Onze praktijk maakt gebruik van het patiƫntenportaal MijnGezondheid.net. Klik hier voor uitleg over het aanmelden en inloggen voor MijnGezondheid.net en de app MedGemak. Of liever de uitleg in een video? Dat kan! Bekijk hier.

Heb je hulp nodig om te starten met MijnGezondheid.net?

Klik hier voor uitleg en instructievideo's.

Ik wil inzage in mijn gegevens

Klik hier voor inzage in jouw gegevens.

Waarom zet de huisarts mijn gegevens in een medisch dossier?

De huisarts zet alle informatie over je gezondheid in de computer. Dat heet een medisch dossier. Doordat de huisarts je gegevens steeds opschrijft in je medisch dossier, weet de huisarts hoe het met je gezondheid is. De huisarts zet er bijvoorbeeld in welke ziektes je hebt, welke onderzoeken en behandelingen je hebt gehad en welke medicijnen je gebruikt. Zo staan je medische gegevens allemaal op Ć©Ć©n plek bij elkaar.


Als meerdere zorgverleners je behandelen, zijn er meerdere dossiers. Er is dus niet Ć©Ć©n arts die je gehele medische dossier heeft. Elke betrokken zorgverlener heeft alleen dat deel van je dossier dat hij zelf heeft opgebouwd.

Welke medische gegevens van de huisarts kan ik online bekijken?

In het medisch dossier kun je de volgende gegevens inzien:

-        Ziektes of klachten die je nu hebt, bijvoorbeeld: blaasontsteking, diabetes, allergieĆ«n etc.

-        Belangrijke ziektes die je vroeger hebt gehad, bijvoorbeeld: depressie, beroerte etc.

-        Diagnoses, ingestelde behandelingen en voortgang van de behandeling

-        Je medicijnen en medicijnen waar je allergisch voor bent

-        Uitslagen van onderzoeken, bijvoorbeeld bloedonderzoek of urineonderzoek

-        Anesthesie- en operatieverslagen

-        Medische scans, bijvoorbeeld: rƶntgenfotoā€™s, CT-scans

-        Afspraken en adviezen nadat je bij de huisarts bent geweest

-        Brieven van en naar andere zorgverleners, bijvoorbeeld een verwijsbrief voor de specialist in het ziekenhuis

Wat zijn voordelen van online medische gegevens van de huisarts bekijken?

Er zijn een aantal voordelen voor het online bekijken van je medisch dossier:

-        Bekijk je gegevens veilig online

-        Lees het advies van de huisarts rustig door

-        Bekijk de uitslagen van medische onderzoeken

-        Een overzicht van je medicijnen

Ik wil mijn huisarts toestemming geven om mijn medische gegevens te delen, hoe doe ik dat?

Jouw huisarts en apotheek houden ieder een eigen dossier over jou bij. Hierin staat informatie die belangrijk is voor jouw behandeling. Jouw huisarts legt vast wat jouw klachten zijn en welke behandelingen je krijgt. Jouw apotheker registreert welke medicijnen je krijgt en voor welke medicijnen je allergisch bent en hoe goed je nieren werken. Dat is belangrijk voor de dosering en werking van de medicatie. Deze gegevens kunnen worden uitgewisseld met het LSP (Landelijk Schakelpunt). Zo ontstaan er de minste fouten omdat de controle op de medicatie goed uitgevoerd kan worden.


Wil je dat zorgverleners jouw medische gegevens elektronisch mogen delen? Dan kun je hiervoor mondeling toestemming geven als jouw huisarts of apotheker daarom vraagt. Je kan ook toestemming geven via een formulier en deze invullen en inleveren bij jouw zorgverlener. Een andere mogelijkheid is om je toestemming online te regelen. Het kan zijn dat meerdere zorgaanbieders gegevens over jou hebben die ze willen delen. Geef dan bij elke zorgaanbieder toestemming. Je kunt jouw toestemming op elke moment weer intrekken.


Regel hier je toestemming